petek, 19. februar 2010

季語 - Kиго: „босиљак“



Ovako piše hrvatska Wikipedija o bosiljku: Bosiljak (lat. ocimum basilicum) od grčkog basileus - kraljevski je začinska biljka iz porodice usnatica.
Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne čašice prekriveni su finim dlačicama. Listovi su ovalni, 1,5 do 5cm dugi i do 3cm široki. Rubovi lista su glatki. Cvate od juna do septembra. Na 2,5mm dugoj cvjetnoj dršci naraste petolatičasti cvijet u obliku zvona. Dva nejednaka para prašnika srasli su sa krunom. Plod je 1,5 do 2mm dug i omotan uvećanom čašicom.
Po krišćanskoj legendi bosiljak je narastao na mjestu Isusovog raspela. Na misama 14. septembra se u bosiljak polaže križ, jer se vjeruje da je kraljevska biljka.
Srpska Wikipedija dodaje: Босиљак се набере, сложи у букет, увеже се у струку и осуши. Такав се чува преко целе године и износи са када свештеник свети водицу да њиме кропи укућане. Босиљак и његов пријатни мирис симболизују благодат Духа Светога.
U Engleskog Wikipediji saznajemo da bosiljak (eng. "Basil") ima mitološka svojstva u skoro svim narodima, ali različita: Italijanima je simbol ljubavi, Grcima mržnje. Sve pravoslavne crkve ga vezuju za Sv. Duha i koriste pri spravljanju svete vode.
Dodajmo da u jugoistočnoj Srbiji, na granici sa Bugarskom, postoji grad Bosilegrad (na srpskom: Bosiljgrad).


Очева мајка
стављала је у недра
стручак босиљка.

Врбислава Старовић


Nije sporno da fraza "cvet bosiljka" ili "bosiljak cveta" bude kigo (季語) za leto, jer bosiljak celo leto provede u cvetu.
Medjutim, teže je sezonski opredeliti samu reč "bosiljak". Čini mi se da postoje dve opcije: jedna je poštovati hrišćansku tradiciju i opredeliti pomen bosiljka kao biljke koja ima vidan udeo u hrišćanskoj ceremoniji ujesen, ili ignorisati hrišćanstvo i njegovu mitologiju i odnositi se prema bosiljku kao začinu ("bazilika", uglavnom. U tom slučaju bi ušao u sekciju "cela godina".
Molim sve čitaoce i pesnike koji imaju konkretne predloge u vezi bosiljka da mi pišu. Možda negde postoje važni običaji za koje ja ne znam a mogu opredeliti bosiljak na taj ili drugačiji način.
Postoji i "divlji bosiljak": Дивљи босиљак (горка метвица, верем трава, марулка), лат. Calamintha officinalis, је вишегодишња зељаста биљка из породице уснатица (Lamiaceae). Према Флори Европе правилнији стручни назив ове биљке је Calamintha nepeta, иако је претходни (C. officinalis) одомаћен у литератури на српском језику. I njegovo sezonsko lociranje je potrebno zato dobrodošlo vaše znanje, predlozi i sugestije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar