sobota, 20. februar 2010

季語 – Киго: "Београдски маратон"














Пожурио пуж:
Београдски маратон
почиње у пет.

Раде Дацић

Kigo: "Beogradski maraton" ima 7 slogova i to je maksimalna dužina koju kigo može da ima. Većina kigoa ima dužinu 2,3,4 ili 5 slogova, redje 6 a 7 je još redji slučaj.
Gornji haiku ima dva kigoa: letnji je "puž" i prolećni "beogradski maraton". U takvim slučajevima koji nisu retki ni u japanskom haiku odredjuje se glavni kigo dok drugi kigo gubi svojstvo sezonske reči i postaje univerzalni simbol koji govori nešto u ime pesnikovo. U ovom slučaju pesnik Rade Dacić izgleda u pužu vidi sebe. Glavni kigo dakle odredjuje lokalnu atmosveru godišnjeg doba. Na sajtu "Beogradskog maratona" ove godine se može pročitati sledeća informacija o toj manifestaciji:
U nedelju, 18. aprila 2010. godine, održaće se 23. Beogradski Banca Intesa maraton, najveća i najmasovnija sportska manifestacija u našoj zemlji koja je, odlukom Skupštine grada Beograda, proglašena za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.

Beogradski maraton u sebi sadrži Trku zadovoljstva na 5 km, polumaraton i maraton. Po mnogim ocenama to je najveći sportski i promotivni događaj koji se tradicionalno održava u našoj zemlji. Kao jedinstvena celina, Dečiji maraton i Beogradski maraton, početkom svakog proleća, privlače veliki deo domaće medijske pažnje.

1 komentar: