sobota, 20. februar 2010

季語 – Киго: "цвет бурјанa"

















Заспала буба
А бели цветић бурјана
Њише њезин сан

Славко Седлар


Poetičnost ove Sedlarove pesme skriva se u personifikaciji u kojoj buba sanja zahvaljujući pesničkoj identifikaciji sa zaspalom bubom. Pesma ima dva istosmerna kigoa, oba označavaju leto: buba i cvet burjana, ali je cvet burjana konkretniji i važniji.
Kigo: "cvet burjana"-leto. Burjan je vrsta zove/bezga i cveta leti. Drugo ime je "aptika". Negde ga zovu "smrdljiva bezga" ali je cvet beo i lep, a plod bobičast. Listovi mu u jesen pocrvene kao krv. U alternativnoj i narodnoj medicini je važan lek:
Aptika burjan (latinski: Sambucus ebulus L.) je višegodišnja biljka sa snažnim diuretičnim i antiseptičnim dejstvom, koje je i klinički ispitano. Pored toga, preparati načinjeni od aptike snižavaju krvni pritisak.

Izvršena bakteriološka istraživanja pokazala su da ekstrakti iz ove biljke deluju jako antimikrobno prema velikom broju patogenih organizama, a specijalno na one koji su otporni na savrmene hemioterapije (citostatike). To su urinoinfekcije: Pseudomonas aeruginosa, B. subtilis, B. mesentericus, E. coli, Str. fecium i dr.

Delovi biljke koji se koriste u lečenju su:

* koren (Radix Ebuli)
* cvet (Flores Ebuli)
* plod (Fructus Ebuli)

Empirijski podaci iz narodne medicine ukazuju na izuzetno jake pozitivne efekte pri upotrebi Sambucusa u lečenju tuberkuloze, hemoroida, bubrežnih oboljenja i oboljenja mokraćnih puteva, reumatskih tegoba i sprečavanju razvoja malignih tumora.

Ni komentarjev:

Objavite komentar