sreda, 3. marec 2010

季語 – Киго: "Лоша среда"












Лоша среда: од
дрвореда платана
оста само прах.

Дамир Јањалија


Kigo: "loša sreda", proleće, praznici i običaji. Uz pesmu, autor mi je poslao i tekst Petra Lukovića o seči platana u Bulevaru, fotografije od kojih jednu objavljujem ovde i objašnjenje kigoa. I sve to je tačno potrebno u radu haiku pesnika jer haiku je samo najudarniji, lirski vrhunac jedne kulture, oko koga se nalazi kompleksan svet u koga smo upleteni. Mogu samo da pohvalim ceo Damirov postupak i da poželim da je ubuduće što više celovitih pristupa kakav je njegov.
Objašnjenje kigoa loša sreda je sledeće: U slovenskoj mitologiji svaki dan je bio posvećen određenom božanstvu. Četvrtak gromovniku Perunu, nedelja Dažbogu, utorak Provu, petak boginji Mokoši - poznatoj po imenu Sveta Pjatnica(Petka), a ponedeljak i sreda bili su posvećeni Svetom Ponedeljku i Svetoj Sredi. U Srba se očuvalo verovanje kako je najteži greh onaj učinjen u sredu, jer za razliku od Svete Petke (slovenske Mokoši) i Svete Nedelje, nigde ne postoji hram Svete Srede, gde bi se čovek mogao ispovediti i za sagrešenje iskupiti.

Sudeći po Lukovićevom tekstu "režimski mediji" ne prate ovaj događaj koji je rasplakao mnoge Beograđane, pa eto prilike da SHK bude aktalniji od dnevne štampe.
Vidimo takođe od kakve velike pomoći je pesničkom izrazu korišćenje slikovitih reči i izraza iz običajnog-narodnog kalendara. A to isto rade i japanski pesnici. Ne smemo odbacivati svoju kulturnu baštinu jer haiku funkcioniše kao njen izraz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar