nedelja, 24. oktober 2010

季語 – Киго: "Спремање"





Спремање прође--
ненамештено оста
једино срце

Валерија Симонова Чекон



Пролећно спремање.
Слика у мутном сећању
прашњаво жута

Саша Важић


Kigo: "Spremanje", takodje "Veliko spremanje", "Prolećno spremanje", proleće, život čovekov
. Tipična sezonska delarnost za domaćine a još biše za domaćice. Evo saveta za veliko spremanje koje navodi neki internetni sajt:Zelenilo i sunce su napokon pred našim očima. Mnoge stvari u ovo doba godine postaju lepše, ali šta je sa onom paučinom po tavanici, ili sa prašinom koja se zahvaljujući svetlosti još jasnije vidi... Sada je savršeno vreme da svoju kuću pripremite za proleće. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da u svoj dom unesete svežinu.

* Sklonite debele, teške zavese i zamenite ih nekim lepršavijim. Izgledaće lepše dok se zraci sunca probijaju kroz njih, a sobe će biti mnogo svetlije.

# Ukoliko osećate da ste puni energije, ne bi bilo loše da se malo pozabavite krečenjem. Jedna od modernijih boja za ovu sezonu jeste zelena. Izaberite smireniju zelenu ili tamniju maslinastu nijansu (koja sjajno izgleda u kombinaciji sa bojom čokolade).

# Neka vam priroda posluži kao inspiracija - okružite sebe motivima cveća i lišća. Samo nekoliko jastuka sa cvetićima mogu da unesu posebnu energiju u vašu sobu.

# Ako imate puno tamnog nameštaja, razmislite o tome da ga ovog proleća osvežite farbanjem.

# Unesite u kuću puno biljaka ili čak lišća koje ćete aranžirati u vazi. Ne samo da će izgledati lepo, već ćete se i vi odmah osećati bolje!

# Proleće je pravo vreme da sklonite tepihe i da se bacite na čišćenje podova. Da, znamo da može da bude nezgodno, ali nećete zažaliti!

# Stavite novu sliku na zid.

# Sredite haos u kući - da, čak i onaj ormarić ispod stepeništa. Iako ga niko ne vidi, vi ćete se osećati mnogo bolje kada znate da je sve na svom mestu.

Pesme obeh pesnikinja gotovo na jednak način progovaraju o prolećnom čišćenju, nameštanju i spremanju: dovode ga u vezu sa "spremanjem" sebe same a ne samo kuće. Tako ruska pesnikinja Valerija Simobova Čekon na kraju konstatuje da je još samo srce ostalo nenamešteno, a Saša Važić postavlja pitanje sećanja u koje je slika požutela i zaprašena. Kroz njihove iskaze provejava glavni smisao i simboličnost, kako proleća, tako i čišćenja: revitalizacija, ponovno radjanje. Čišćenje se ne shvata kao puki higijenski akt već kao ponovno radjanje. Obe pesnikinje, znači, na čišćenje gledaju kao na "zaceljenje", na mogućnost, doslovno: "ponovno postati ceo" u čemu je viši smisao i božanska dimenzija prolećnog spremanja.

(prevod i prepev pesme Valerije Simove s ruskog: Dimitar Anakiev)

Ni komentarjev:

Objavite komentar